مجازی سازی دسکتاپ یکی از راهکارهای مرکز داده شرکت پیشگامان فناوری اطلاعات هامون است. مجازی سازی دسکتاپ (Desktop Virtualization) روشی جدید برای مدیریت محیط کاری کاربران ارائه میدهد. متدهای جدید ارائه دسکتاپ و نرم افزار به کاربر، انقلاب جدیدی در نحوه ارائه سرویس ها ایجاد کرده است. مجازی سازی دسکتاپ در حالت کلی باعث کاهش هزینه های سخت افزاری، افزایش امنیت و افزایش کنترل روی کاربران می شود.
VDI مخفف عبارت Virtual Desktop Infrastructure است و بیشتر از اینکه معرفی کننده یک محصول باشد معرفی کننده یک تکنولوژی است. شرکت های VMware و Citrix به ترتیب با ارائه محصولات Horizon View و Citrix Virtual Apps and Desktop از معروفترین ارائه دهنده گان تکنولوژی VDI در جهان هستند.
VDI یا (Virtual Desktop Infrastructure) این امکان را برای مدیران شبکه فراهم می آورد تا دسکتاپ کاربران را بر روی زیرساختی مجازی، واقع در مرکز داده میزبانی و مدیریت کنند. این روش، سیستم عامل کامپیوترهای شخصی را از ماشین فیزیکی جدا می کند و ماشین مجازی حاصل را، به جای اینکه روی هارد دیسک کامپیوتر کاربر ذخیره کند، روی یک سرور مرکزی ذخیره می کند. بنابراین وقتی کاربران در حال کار با ماشین خودشان هستند، همه برنامه ها و عملیات پردازشی و داده های استفاده شده توسط آنان روی سرور مرکزی اجرا و نگهداری می شود.
مجازی سازی دسکتاپ، امکان دسترسی کاربران به کامپیوترهایشان را با هر وسیله ای از قبیل کامپیوترهای شخصی، نوت بوک، Smart Phone یا Thin Client ها و Zero Client ها می دهد.
درک این فرآیند بسیار ساده است، به جای اینکه نسخه ای از سیستم عامل بر روی کامپیوتر کاربران به صورت محلی اجرا شود، بصورت مجازی در سرور اجرا خواهد شد و کاربران می توانند با استفاده از Display Protocol Remote ها به کامپیوتر مجازی خود واقع در سرور وصل شده و سیستم عامل ویندوز ماشین خود (Windows XP ،Vista ،Seven ،10 و یا هر سیستم عامل دیگر) را به همراه کلیه نرم افزارهای نصب شده در آن اجرا کنند. در نتیجه با استفاده از این تکنولوژی کاربران می توانند از هر کلاینتی برای دسترسی به کامپیوتر خود استفاده کنند.
مزایای مجازی سازی دسکتاپ
- بهترین انتخاب برای محیط های کلاسی، فروشگاه ها و مراکز آزمایشگاهی: بهترین انتخاب برای محیط هایی که در آنها چندین کاربر به صورت اشتراکی از یک سخت افزار برای انجام وظایف خود استفاده می کنند، استفاده از این تکنولوژی است. در این محیط ها، دسکتاپ هر کاربر پس از اتمام کار و ری استارت شدن سیستم، به حالت اولیه خود باز خواهد گشت.
- امکان مهاجرت ساده تر به سیستم عامل های جدید و بروزرسانی نرم افزارها: با پیاده سازی این زیرساخت می توان کلیه دسکتاپ های سازمان را در طول چند ساعت به سیستم عامل های جدید ارتقا داد. همچنین این روند برای ارتقا نرم افزارها نیز وجود داردکه در این خصوص کاربر تنها با انجام یکبار Logoff و Logon نرم افزارهای ارتقا یافته را در اختیار خواهد داشت. در این حالت، ادمین شبکه به جای درگیر شدن برای نصب ویندوز و نرم افزارها، فقط نیاز است که Gold Image مربوط به VDI را آپدیت کند. با انجام این ارتقا کلیه اطلاعات و همچنین پروفایل کاربر بدون هیچ گونه تغییری باقی خواهند ماند.
- افزایش امنیت با متمرکز سازی دسکتاپ ها در دیتاسنتر: به دلیل تمرکز دسکتاپ کاربران درون دیتاسنتر، می توان دسکتاپ های سازمان را به اندازه سرورهای سازمان امن سازی کرد و مدیر سازمان این اطمینان را داشته باشد که کلیه کاربران بر اساس سیاست های سازمان به سرویس های سازمان دسترسی پیدا می کنند.
- ارتقا منابع دسکتاپ کاربران: شما به صورت پویا می توانید منابعی که در اختیار کاربران می گذارید را مدیریت کرده و کنترل نمایید. این ویژگی به شما اجازه می دهد در هر لحظه منابع کاربر را افزایش یا کاهش دهید.
- کاهش منابع پردازشی: اشتراک منابع پردازشی برای کلیه دسکتاپ ها این امکان را فراهم می آورد که با وجود استفاده کاربران از یک دسکتاپ مستقل منابع پردازشی بر اساس نیاز، به آنها تخصیص داده شود و این منابع به صورت شناور می تواند در حال تغییر باشد و کاربران تنها در صورت نیاز از آن منابع استفاده می کنند و در مواقعی که مورد استفاده قرار نمی گیرد، دسکتاپ های دیگر می توانند از آن استفاده کنند.
- دسترسی در هر زمان، از هر کجا و با استفاده از هر دستگاهی: با پیاده سازی این تکنولوژی، کاربران می توانند در هر لحظه و از هرجایی بسته به سیاست سازمان و با استفاده از هر دستگاهی مانند لپ تاپ، تبلت و … به صورت کاملاً امن به دسکتاپ سازمانی متصل شده و با تجربه کاربری بسیار مناسبی از آن استفاده کنند.
- کاهش هزینه های پشتیبانی و نگهداری: هزینه پشتیبانی از PC های سازمان یکی از شاخص ترین هزینه های IT می باشد، که با مهاجرت به سمت مجازی سازی دسکتاپ این هزینه ها به شدت کاهش می یابد.
- عدم وابستگی به سخت افزار: وابستگی سیستم عامل و برنامه های کاربران به سخت افزار به طور کامل حذف خواهد شد و کاربران با استفاده از هر سخت افزاری به صورت یکپارچه از دسکتاپ خود استفاده خواهند کرد. همچنین با استفاده از VDI امکان استفاده از نرم افزارهای قدیمی و Non–Compatible بر روی سیستم عامل های جدید فراهم می شود. همچنین امکان استفاده از نرم افزارهای 32bit روی سیستم های 64bit و بلعکس فراهم می شود.
- پهنای باند بسیار کم: به واسطه استفاده از پروتکل PCOIP میزان پهنای باند مورد استفاده هر کاربر برای اتصال به دسکتاپ خود کاهش می یابد و میزان آن به 32 تا 64 KB می رسد.
- امکان استفاده از (BYOD) یا دستگاههای شخصی کاربر: با استفاده از VDI این امکان برای شما فراهم می شود که دسکتاپ کاربران را حتی روی دستگاه های شخصی کاربران در اختیار آنها قرار دهید. در این حالت کاربران در خانه یا در هر جایی می توانند به دسکتاپ خود دسترسی داشته باشند، بدون اینکه نگران مسائل امنیتی آنها باشید.