تداوم کسب و کار (Business Continuity) به معنای توانایی سازمان برای تداوم کسب و کار خود در حین یا پس از به وقوع پیوستن حوادث است. در واقع تداوم کسب و کار به مجموعه ای از فرآیند ها و دستورالعمل ها اطلاق می شود که توسط یک سازمان پیاده سازی می شود تا سازمان بتواند بعد یا در هنگام بروز یک فاجعه یا Disaster به کار خود و روند فعالیتی روزمره خود ادامه دهد. این سرویس از جمله راهکارهای ارائه شده توسط مرکز داده شرکت پیشگامان فناوری اطلاعات هامون است.
با استفاده از پیاده سازی یک طرح تداوم کسب و کار یا BCP، سازمان ها در واقع به دنبال حفاظت از سرویس های حساس و حیاتی خود هستند تا بتوانند بعد از بروز فاجعه یا Disaster این سرویس ها را بلافاصله به مدار برگردانند و تجارت و کسب و کار خود را ادامه دهند.
این نوع طراحی و برنامه ریزی، به سازمان اجازه می دهد تا بتواند سرویس ها را به سرعت بازیابی و به سطح عملیاتی کامل خود در سریع ترین زمان و با بالاترین کیفیت ممکن برساند. در BCP معمولاً تمامی فرآیندهای حساس تجاری سازمانی و همه عملیات های مهم تجاری تحت پوشش قرار می گیرند. BCP شامل تعداد متعددی از عوامل غیر قابل پیش بینی مانند سیل، زلزله، توفان، آتش سوزی، حملات سایبری و … می شود.
BCP برای تمامی سازمان ها با هر اندازه و از هر نوعی، بسیار با اهمیت است. با این که حفظ و تداوم کسب و کار در هر شرایطی برای سازمان های بزرگ بسیار حیاتی است اما این امر برای تمامی سازمان ها ممکن است امکان پذیر نباشد.
تحلیل های اثرات تجاری
اولین قدم در تدوین طرح تداوم کسب و کار این است که تصمیم بگیرید کدام سرویس یا عملکرد سازمان شما تحت هیچ شرایطی نباید تحت تاثیر قرار بگیرد و باید به کار خود ادامه دهد. زمانی که سرویس ها و کامپوننت های حیاطی سازمان شما مشخص گردید، می توانید در مورد مکانیزم های حفظ و نگهداری آن سرویس ها تصمیم گیری کنید.
برای مثال تکنولوژی هایی مانند Mirroring این امکان را فراهم می آورند که بتوانید همواره یک نسخه Up-to-Date از اطلاعات خود را در یک مکان فیزیکی جداگانه نگهداری کنید. این کار باعث خواهد شد در صورتی که یکی از محل های نگهداری اطلاعات دچار مشکل شد، یک نسخه Sync شده از اطلاعات را در دسترس داشته باشید.
انجام تحلیل های اثرات تجاری (Business Impact Analysis) می تواند ضعف های احتمالی و همچنین تأثیر یک فاجعه بر روی هر یک از واحدها را نشان دهد. گزارشات BIA به سازمان این امکان را می دهد که سرویس ها و سیستم های حیاتی خود را شناخته و در تدوین طرح تداوم کسب و کار، آنها را در اولویت قرار دهد.
هر طرح تداوم کسب و کار از سه المان اساسی تشکیل شده است : انعطاف پذیری، بازیابی و احتمال وقوع.
- یک سازمان با شناسایی سرویس ها و سیستم های حیاتی خود و همچنین در نظر گرفتن احتمال وقوع هر حادثه، می تواند انعطاف پذیری خود را افزایش دهد. در نظر گرفتن تمامی جوانب یک حادثه و آمادگی برای هر سناریویی می تواند در زمان وقوع حادثه انعطاف پذیری شما را افزایش دهد.
- بازگردانی هر چه سریعتر سرویس ها در زمان وقوع حادثه بسیار پر اهمیت است. شناسایی سرویس ها و سیستم های حیاتی و با اولویت بالاتر در زمان وقوع حادثه و اقدام به بازیابی سرویس ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
- در نظر گرفتن احتمال وقوع هر حادثه و انجام سناریوهای مختلف قبل از وقوع حوادث می تواند کمک فراوانی برای سازمان شما در مواجهه با حوادث مختلف باشد. تعیین و تبیین وظایف به افراد موجب مشخص شدن وظایف هر فرد در هنگام وقوع حوادث می شود. این وظایف می تواند شامل تعویض سخت افزارهای آسیب دیده، ارزیابی خسارت، برقراری ارتباط با پیمانکاران برای مشاوره و … باشد.